Vegetarijanstvo i protein


Iako je prema svojoj temeljnoj maksimi vegetarijanstvo stil prehrane koji pruža dovoljno proteina, praksa je pokazala da to ne vrijedi za sve. Neki od znakova nedostatka proteina su nedovoljna mišićna masa, opća slabost, bezvoljnost, razdražljivost, proljev, svrab, oticanje abdomena ili udova, slaba kosa i sklonost infekcijama.

Provedite jednostavan pokus: tri ili četiri dana vodite dnevnik prehrane. Koristan je  http://nutritiondata.self.com/ ili ako imate pametni telefon probajte  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sparkpeople.androidtracker
Zatim izračunajte svoj prosječni dnevni unos proteina. Brojka u gramima ne smije biti manja od vaše težine u kilograma pomnožene sa 0,7. Na primjer, netko s 80 kila ne smije ispod 56 grama proteina, po mogućnosti većinom ili isključivo iz biljnog izvora. Naime, aminokiseline iz biljke izravno prelaze u mišiće, dok se protein životinjskog porijekla u tijelu mora obraditi prije daljnjeg korištenja.

Ovo se odnosi na težinu s kojom ste zadovoljni ili na ciljanu težinu. Imate li 100 kila i ciljate na 80, jedete 80×0,7 na dan.

Tema zahtijeva nekoliko pojašnjenja: prvo, ne treba nam svima jednako proteina pa se neki mogu provlačiti s količinama manjim od navedenih. To je određeno genetski i njihovo tijelo treba više ugljikohidrata, a manje proteina. Vegetarijanstvo zato mora biti dobro promišljeno, testirano i potvrđeno s adekvatnim količinama energije i mišićnim razvojem.

Također, što napornije zadatke stavljate pred tijelo, to ovih 0,7 g po kili raste prema 1. Početnici u igri dizanja mišićne mase prva dva ili tri tjedna trebaju jesti 1,3g po kili.

Paziti na protein moraju svi, ne samo ozbiljni rekreativci ili profi sportaši. ŠTO GOD radili s tijelom, koristite mišiće. Da, računa se sjedenje, hodanje, čišćenje stana, penjanje po stepenicama, sve to razbija mišić. Nema li u tijelu kad pođemo spavati dovoljno proteina, drugi se dan budimo s malo manjim i slabijim mišićima, posebno ako ne vježbamo. Vježba je prva trećina posla, prehrana druga, a dobar san treća .

Ako se koji dan i dogodi da ne pojedete minimum proteina, tijelo neće reagirati autokanibaliziranjem – katabolija počinje tek nakon 24 sata.

Isto tako, svaki obrok ne mora sadržavati kompletan protein. Dovoljno je pojesti sve  esencijalne aminokiseline unutar jednog dana. Danas znamo da se čekaju u proteinskim bazenima i tamo kompletiraju. Jedite raznovrsno kroz cijeli dan, ne nužno u svakom obroku. To značajno pojednostavljuje izbjegavanje ili redukciju mesa.

Vratimo se pokusu s početka teksta: nekoliko mi je ljudi reklo da su bili debelo ispod donje granice i da su nakon deset dana (druga faza pokusa u kojoj su svaki dan unosili barem minimum proteina) osjetili navalu energije i početak rekompozicije tjelesne strukture (manje sala, više mišića).

Vegetarijanstvo je opravdano ekološki, zdravstveno i etički. Ne moramo li nanositi patnju životinjama, radije nemojmo. Po istoj logici, vegetarijanstvo može postati nasilje prema tijelu ako informiranim odabirom ne zadovoljavamo potrebne količine hranjivih tvari.