Kruženje vratom – nepotrebno i opasno

250px-Cervical_vertebrae_lateral2Gledam nekidan zagrijavanje tridesetak polaznika škole trčanja. Kruže vratom, a dvoje najmlađih se ne štede, vrte ga balistički. Voditelj ne upozorava da uspore, a po izrazima  većine vidim zabavlja ih vitlanje glavom, ljuljanje vidnog polja i popratna vrtoglavica.

Ovaj primjer nije usamljen. Brza pretraga termina “neck rolls” daje članak na about.com “Yoga Stretches at Your Desk” čija autorica je u preko 500 Google+ krugova. Sporna instrukcija je glava unazad: Begin to circle your neck slowly, taking the right ear to the right shoulder, the head back, and then the left ear to the left shoulder.

Čak i ako ne znamo osnove anatomije, zdrav razum govori da je taj pokret neprirodan. U kojoj bismo situaciji vrtili puni i još k tome, kao spomenuti polaznici škole trčanja, brzi krug glavom? Ako nas nešto nadlijeće, okrenut ćemo se da bismo to popratili pogledom. Nikada nećemo izviti leđa i vrat u hiperekstenziju pokušavajući pratiti pogledom nešto što nas nadlijeće. Vrlo blag prednji polukrug – gornji ili donji – oponaša prirodne pokrete glave i dopustiv je za mali broj ponavljanja.

Što može poći po zlu?

Glavobolja, vrtoglavica ili čak pad u nesvijest od smanjenog dotoka krvi prema glavi. Slično se može dogoditi kod naglašene hiperekstenzije vrata u skakavcu, stojećem pretklonu s pogledom naprijed, kobri, psu prema gore i sl.

Kompresija živaca – pogotovo uz dijagnozu spinalne stenoze, koje mnogi nisu niti svjesni.

Trošenje vratnih kralježaka. U posebnoj su opasnosti ljudi vrlo pokretljivog vrata, jer maksimiziraju trenje među kralješcima i tako potenciraju ozljedu.

Da zaključim, iako u sklopu tradicionalne serije za oslobađanje zglobova (donji video), kruženje vratom od 360 stupnjeva ne bi se više smjelo naći ni u jednom programu tjelovježbe.