Prehranom i jogom protiv alergija

Prije nekoliko godina počeo sam u rano proljeće kihati, šmrcati i trljati oči. Prije toga nisam imao sličnih problema. Povezivao sam to s padom imuniteta, možda sam previše radio ili trenirao i dovoljno je brzo prošlo da se time ne pozabavim. Druga runda u jesen me već zabrinula. Teško je vježbati ili demonstrirati jogu punog nosa i natečenih očiju.

U knjizi vegana triatlonca Brendana Braziera našao sam da je njegova alergija nestala kad je izbacio određene alergene iz hrane. Odmah sam maknuo sve mliječno iz prehrane. Sljedeće proljeće sam kihnuo doslovno tri ili četiri puta dok su se oko mene ljudi davili. Brendanu sam povjerovao i jer je kao moguće alergene naveo i bademe i lješnjake koji su mi izazivali peckanje na nepcu.

O alergenima u hrani našao sam dobar dokument u izdanju Hrvatske agencije za hranu koji ovdje dijelim.

Dok alergija traje i tek izbacujete alergene, možda vam pomognu sljedeće asane:

Nekoliko minuta inverzija pospješit će dreniranje sinusa. Reprezentativni su pas i položaj djeteta koji je isto inverzija uzmemo li kriterij da je zdjelica iznad glave što ovdje jest.

Polumost je također dobar saveznik u borbi protiv alergija. Često ćemo povezati udisanje s alergijskim iritacijama i početi disati pliće te tako zatvoriti gornji prednji aspekt prsnog koša. Sličan je učinak pozicije ribe.

Akupresura: blago masirajte stražnju stranu vrata odnosno hvatišta mišića na lubanju. Otpuštanje napetosti u ovom području često dokida glavobolje i migrene.

spot-01-suboccipitals-main-xl