Radionice

Biomehanički Pozdrav Suncu

Jedina prava stimulacija pluća i srca u jogi

Doznajte o prvim zapisanim tragovima ove vježbe i kako su je u prošlom stoljeću mijenjali Raja od Aundha i Krishnamacharya. Neke su promjene dobrodošle, dok ih je većina unazadila vježbu. Ovaj redizajn vraća lakoću pokreta, a napušta paradigmu položaja vezanih pokretom.  Takvo vježbanje popravlja posturu, a u biomehaničkoj analizi nadilazi Pozdrav iz ashtanga vinyase. Vraća se smisao i velikom broju ponavljanja, 108 i više.

Pant_Pratinidhi_1928_Surya_Namaskar_Sequence
Ovako je Pozdrav izgledao 1928. Vide se problemi s pretklonom preko ravnih koljena, položajem jahača, predubokim psom.

Nakon ove radionice ljudi često vježbajući Pozdrav Suncu ulaze u zonu, kreću se bez napora ili kao da lete na dahu. Ovaj fenomen prisutan je kod vrhunskih sportaša kad obaraju svjetske rekorde, virtuoza dok izvode zahtjevne kompozicije, u svim situacijama kada tehnički izbrušenu vještinu treba primijeniti pod nesvakidašnjim opterećenjem.

Na radionici pokazujem regresije i progresije ove serije: od Pozdrava na stolici do Mahanamaskara.

120 minuta

Vatreni dah

Odiseja unutrašnjim svemirom

Inačica tibetanske tummo pranayame dovodi živčani sustav u rubne uvjete. Pojavljuju se svi simptomi podizanja Kundalini, od auditivnih, preko vizualnih do energetskih i kinetičkih. Kad tijelu ponestane kisika, mozak počinje lučiti anandamide, molekule dobrog raspoloženja.

Mišići s vremenom sve bolje rade u takvoj okolini, organizam postaje izdržljiviji. Vatreni dah također ublažava upale i jača respiratorni te imunosni sustav.
Nakon disanja dovoljno je ostati miran da se automatski uđe u meditaciju.

nadi2

Nije za : bilo kakve probleme sa srcem i tlakom, jaku anksioznost, napadaje panike, trudnoću.

120 min

Samomasaža

Ova vještina prijeko je potrebna svima koji često vježbaju. Toliko je važna da me čudi da se ne podučava na tjelesnom odgoju u osnovnim i srednjim školama.

Biranim zahvatima tretirat ćemo cijelo tijelo, od stopala do tjemena. Probat ćemo tehnike pritiska, rolanja, frikcije, gnječenja i perkusije, a naučit ćemo koristiti i najpraktičnije alate za samomasažu: lopticu i valjak.

Samomasaža lopticama i valjkom odlično opušta mišiće i mobilizira vezivna tkiva. Već desetak minuta samomasaže povećava trenutnu gibljivost, a za trajnu promjenu trebaju dva tjedna svakodnevnog rada. Intenzivna aktivnost često završava muskulfiberom te više ili manje prolaznim bolovima. Njih uzrokuju točke okidači (trigger points) koje uglavnom šalju bolove drugdje pa otkrivanje točaka okidača postaje detektivski posao. Redovnom samomasažom bol se povlači.

samomasaza

Na radionici ćete naučiti prepoznati ozljedu u nastajanju, kao i specifičan trodijelni protokol za otpuštanje hiperiritabilnih čvorića koje mišiću ne daju da se skroz aktivira, usporavaju oporavak i mogu izazivati niz simptoma koji dijagnostičare zavedu na krivi put. Tko dobro savlada samomasažu postiže do 80% učinaka maserovog tretmana.

Relativne kontraindikacije : tromboza, povijest tromboze u obitelji

150 min

Joga za zdrava donja leđa

Ovaj program temeljim na tri najvažnije vježbe za uklanjanje i/ili sprečavanje bolova u donjim leđima prema profesoru biomehanike Stu McGillu. On tvrdi da redovna dobro dozirana vježba donosi olakšanje u 90% slučajeva. Dvije vježbe pojavljuju se i u jogi, ali s puno manje detalja što im smanjuje učinkovitost.

skakavac a

Pokazat ću tri stupnja svake vježbe i inačice, od rehabilitacije do atletske forme.

120 min
Ostale kraće radionice: Joga protiv osteoporoze, Sigurnija joga, Nova Rishikesh serija, Uredska joga, Joga za trkače

 

Serije radionica

Život u pokretu

Vježba bez hodanja malo vrijedi

Pokret je neizostavan dio zdravlja, prevenira cijeli spektar bolesti, smanjuje mortalitet i povećava kvalitetu života. Bez kvalitetnog hodanja, sva vježba, pa i yoga, je na klimavim nogama.

Naučite kako do preporučenog broja koraka bez da pretjerate i odustanete. Objasnit ću kako ergonomski urediti radno mjesto i zašto NASAine stolice pa ni pilates lopte ne mogu spriječiti probleme sjedača na duge staze.

sea-beach-footprint-steps

U ovoj seriji radionica je i samomasaža te vježbe za donja leđa bez bolova, kao i glavne posturalne vježbe za mišiće zapostavljene u jogi.

Tri bloka po dva sata.

Vještina dubokog opuštanja

Opustite se u 10 kao inače u 60 minuta

Usavršite ili obnovite svoj refleks opuštanja: krize i minikrize će vas teže izbaciti iz takta. Također, ako podučavate jogu ili srodne discipline u kojima pomažete ljudima da se opuste, vjerujem da ćete naći pokoju korisnu ideju.

lake-3051961_1280

Pet puta po 60 minuta ili online tečaj

Vođena razmjena tajlandske jogijske masaže

Zaboravljena vještina dodira

Na ovim radionicama podučavam dvadesetak jednostavnih tehnika jogijske masaže. U dva sata pružit ćete i primiti tretman cijelog tijela. Ne morate poznavati masažu, a dobro ste došli sami ili u paru. Nakon radionice dobit ćete priručnik s fotografijama i opisom tehnika, te kontraindikacijama.masaza
Pravilno izvedena jogijska masaža je kao idealno pogođen sat joge. Uz jednu prednost – manipulacije glavnih zglobova mogu opustiti nesvjesne napetosti i povećati raspon pokreta. Primatelji često poslije masaže spominju nov prostor u tijelu i lakši pokret.
Pet radionica od dva sata

Inverzijska terapija

Poletite u sobi!Naučit ćete osnovni kratki tretman koji oslobađa kralježnicu pasivnom trakcijom, laterofleksijom, torzijom i ekstenzijom. Primatelj je u inverziji i bez napora uživa u većini dobrobiti stoja na ramenima ili glavi. Novi letači mogu očekivati lakoću, novi doživljaj tijela u prostoru, možda i blagu euforiju.

 

a44

Kontakt